Translate

POVEȘTI CU PISICI


Istoria pisicilor din Downing Street 10
Din 1735, Downing Street 10 este locuința personală a premierului Marii Britanii. Casa are 3 functii care se suprapun: Este reședința oficială a primului-ministru britanic, biroul primului-ministru și locul în care prim-ministrul dă recepţii şi primeşte  oaspeții de seamă sau liderii mondiali. Casa din vecinătătea imediată este  Downing Street 11 si este reședinta oficială a ministrului de finanțe.
Chief Mouser to the Cabinet Office este titlul oficial birocratic al rezidentului patruped din Downing Street 10. Doar trei pisici - Humphrey, Sybil și Larry - au avut acest titlul. Celelate pisici au primit acest titlu doar din partea presei tabloide britanice.
Pisicile nu aparțin primului-ministru, ci reședinței. Cu toate că, au existat cazuri când unul dintre prim-miniștri si-au folosit propria pisică, (iar în câteva cazuri pisica familiei a coabitat cu funcționarul pisicesc din Downing Street). Pisica cu cel mai lung mandat la Downing Street a fost Wilberforce. Motanul a fost ”la datorie” timp de 18 ani, in timpul mandatelor lui Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan și Margaret Thatcher.
Wilberforce.pngHPaparazzi.png
Cronologia pisicilor din Downing Street 10

Treasury Bill: 1924: Iniţial numele acestui motan a fost Smokey; el a fost activ  sub prim-ministru britanic Ramsay Macdonald. Treasury Bill (fost Smokey) a fost o pisică muncitoare, care iși lua in serios atribuțiile, fiind un excelent prinzător de şoarici si este primul motan din istorie care a benificiat de o creştere salarială. Cancelarul Philip Snowden - un om politic cunoscut pentru atentia care o acorda fondurilor publice  - a aprobat cererea de majorare a ”salariului de pisică”. Totul a fost legal si conform legilor statului britanic. Proiectul de lege a bugetului pentru o creștere de 50% a salariului de pisică” a fost prezentat Parlamentului, dezbătut in plen si votat de deputaţi. ATENTIE: Dincolo de spiritul anecdotic al acestei povesti, trebuie remarcat faptul ca guvernul britanic nu se joacă cu banii contribuabililor. La decizia de salarizarea unei  pisici  pentru a prinde soareci in interiorul si exteriorul unei case vechi, s-au luat in calcul următoarele: costul de 100 de lire sterline pe an este mult mult mai ieftin decât angajarea unei firme specializate in distrugerea chimică a dăunătorilor, care costă 4.000 de lire sterline pe an.
Peter 1929-1946 : A fost la datorie in timpul prim-miniștrilor: Stanley Baldwin, Ramsay MacDonald, Neville Chamberlain, Winston Churchill , Clement Attlee
Munich Mouser.
Nelson 1940: Nelson a fost pisica preferată a lui Winston Churchil (unul dintre cei mai mari iubitori de pisici). Nelson a coabitat cu Munich in timpul mandatului lui Winston Churchil.
Peter II: 1946
Peter III: 1946-1964: A fost la datorie in timpul prim-miniștrilor: Clement Attlee, Winston Churchill, Anthony Eden , Harold Macmillan , Alec Douglas-Home
Nemo: Când Harold Wilson a devenit prim ministru el a adus pe Downing Street 10 si pisica familiei - un motan siamez numit Nemo. Motanul Nemo nu a fost retribuit fiind pisica personală a lui Harold Wilson.
Peta: 1964-1970
Wilberforce 1970 - 1987. A fost la datorie in timpul prim-miniștrilor: Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan și Margaret Thatcher. Wilberforce a fost pisică instalată impreuna cu Edward Heath in 1970. Wilberforce era un motan puternic, alb cu negru, un mare vânător de şoareci. El s-a bucurat de toate drepturile salariale oferite de guvernul britanic, iar poliţistul de serviciu aflat la uşa casei a primit instrucțiuni clare să sune clopotul de la usă când Wilberforce vrea să intre in casă.  Despre Wilberforce circula povestea ca Margaret Thatcher i-a adus o cutie de sardele, cumparata dintr-un magazin din Moscova, unde nu a gasit altceva special pentru pisici. Wilberforce a fost  pensionat în 1986, după 13 ani de serviciu loial  și a fost retras la țară. El a murit în somn, la 19 mai 1988.
Humphrey: 1988 - 1997 : Motanul Humphrey a slujit guvernul britanic in timpul prim-miniștrilor Margaret Thatcher, John Major. Humphrey, a fost o pisică de rasă europeană (adică maidanez) alb cu negru, cu păr lung. Humphrey s-a aciuat in 1989 la resedinta oficială a premierului, ocupată atunci de Margaret Thatcher. A fost primul motan de pe Downing Street 10 care s-a bucurat cu adevărat de o viaţă de vedetă. Peripeţiile lui au ajuns mereu in paginiile ziarelor englezesti. In 1994, in timpul vizitei oficiale a lui Clinton, a fost lovit de o masină blindată a convoiului care il insotea pe presedintele american. Humphrey  fost acuzat de ”crimă” sângeroasă și premeditată cu după moartea unor pui de măcăleandru
(o specie de vrabie), lucru dovedit, ulterior, nereal, acuzaţiile fiind retrase.
In 1995, Humphrey a dispărut pentru mai multe săptămâni. Autorităţile au presupus că motanul a fost lovit de o mașină sau otrăvit si  a murit. In realitate, Humphrey a plecat intr-o scurtă vacanţă.  El a ajuns la Colegiul Medical al Armatei Regale (la o milă depărtare de casă), unde a fost adoptat de către personal.  Trei luni mai târziu, ziarul The Times a  publicat un necrolog cu poza lui Humphrey. Citind ziarul, medicii si-au dat seama că pisica lor ”vagaboandă”, acum purtând numele de "Patrol Cat", era de fapt Humphrey. Medicii au sunat la personalul din Downing Street care l-au recuperat cu mașina. Vestea recuperării lui Humphrey a fost relatată de toată presa mondială. In 1997, un agent german de turism Hanni Velden, il găseste pe Humphrey (plecat din nou in explorare) si crezând că este ”vagabond” il adoptă. Ulterior, germanul il duce la un cabinet medical veterinar pentru a-i face vaccinurile. Aici insă Humphrey este recunoscut (evident) si inapoiat din nou casei premierului. Humphrey a parasit Downing Street la sase luni dupa ce s-a mutat acolo Tony Blair, deoarece doamna Blair - așa susţinea ea - era alergică la pisici. Sub presiunea opiniei publice si a parlamentarilor conservatori care au susținut că Humphrey a fost ucis și au insistat să vadă cadavrul lui, sub presiunea opiniei publice britanice (si mai ales a sondajelor de opinie) autorităţile laburiste au trebuit să publice poze clare, fără dubiu cu Humphrey aflat in noua lui casă. Humphrey a murit la data de 20 martie 2006.
Sybil : 2007-2009: a fost prima pisică de la Downing Street de dupa venirea la putere a laburistilor lui Tony Blair, in 1997. Sybil era o pisică neagră cu pete albe. Ea a fost botezată după un personaj din serialul de comedie din anii '70 "Fawlty Towers", fusese adusa de la Edinburgh la Londra de Alistair Darling, atunci cand acesta a devenit ministru de finante in iunie 2007
Larry: 2011- Spre deosebire de câţiva dintre predecesorii săi, intreținerea lui Larry nu este finanțată de contribuabili, ci plătită de către personalul din Downing Street 10.
Freya: 2012
Felix si Felicette - pisicile astronaut
 Printre multele animale trimise in spatiu (câini, maimute) sau regăsit din nefericire si pisicile. Cei care sau gândit la acest lucru au fost evident … francezii. Iniţial, guvernul francez a selectionat mai multe pisici, luate de pe străzile parisiene  și le-au supus la numeroase teste, adică au fost chinuite (huooo!!). Pisicile au fost condiționațe să trăiască în spații mici și închise, au fost adaptate să poarte costume spațiale speciale, supuse simulărilor de tot felul (condiții de lansare și de reintrare in spatiu, camere de compresie, centrifuge etc) La mijlocul lunii octombrie 1963 totul era gata. Pisica aleasă de guvernul francez pentru cucerirea spatiului a fost motanul Felix dar stupoare... în chiar ziua lansării motanul Felix a evadat intr-un mod spectaculos! Guvernul francez a trebuit să facă faţă crizei declanşate si motanul Felix a fost inlocuit de o pisică Félicette. Ea a fost lansată in spatiu pe data de  18 octombrie 1963 la bordul navei franceze Veronique AG1 de la o bază din Algeria. În timpul zborului (care a durat 15 minute), Felicette a ajuns la altitudinea de 130 mile și s-a întors în siguranță pe Pământ, în viață. Astfel Felicette a fost prima pisica din lume care a calatorit in spatiu. La 24 octombrie 1963 francezii au trimis o altă pisică în spațiu, dar de această dată ei au recuperat capsula spaţială cu două zile întârziere și astronautul pisică era deja mort (istoria nu a consemnat numele acestui erou spatial). Félix și Félicette au apărut pe mai multe colecții de timbru pe parcursul anilor. Sincer, nu stiu care e ”eroismul” lui Felix, pisica evadată de la centru de testare chiar in ziua lansării.
Oscar - motanul cioclu
Dacă Oscar, motanul unui camin de batrani din Rhode Island, se suia in poala cuiva, existau motive de ingrijorare. Omul respectiv mai avea cel mult doua ore de trait. În timpul angajării sale la camin, Oscar a prezis cu acuratete moartea a zeci de pacienti. Atunci cand se suia la cineva in poala, asistentele chemau familia, pentru a-și lua adio de la pacient. Oamenii de stiintă au explicat ca motanul era atras de mirosul substantelor eliminate de celulele muribunde.
Tama - sef de gara
Cand Tama a devenit "sef de gară" in statia Wakayama din Japonia, numarul biletelor de tren vandute a crescut cu 10 la suta. 2,1 milioane de pasageri trec anual prin statia respectiva, probabil ca multi dintre ei vin numai pentru a-l vedea pe motanul care, imbracat in uniforma, sta pe peron si urmareste trenurile. În semn de recunostintă, Tama a fost promovat in functia de ofiter de operatii, devenind prima pisica din lume cu o inalta functie executiva. Acum, Tama are doua asistente, la fel de pisicesti.
Odiseea lui Minosch si marele drum inexplicabil al lui Sugar.
În 1981 Mehmet Tunc, un turc din Germania, a plecat în țara natală împreună cu familia și pisica familiei, pentru o vacantă. La granița cu Turcia, motanul Minosch  a dispărut inexplicabil. Șaizeci și unu zile mai târziu, pe insula Sylt, în nordul Germaniei, familia a auzit un slab zgâriat  la ușă. Era  Minosch care s-a reintors din vacanță!
Dar câștigătorul distanțelor lungi este fără tăgadă persana de 2 ani, Sugar. Pisica care apartinea familiei Woods din orășelu Anderson, statul California avea o deformare de sold, care o incomoda în timpul călătoriei cu mașina. Din această cauză, in momentul când familia a decis să se mute din California in orășelul Gage din Oklahoma Sugar a fost cedată unui vecin. Două săptămâni mai târziu, Sugar a dispărut. Paisprezece luni după aceea, ea a apărut în orașul Gage la ușa familiei Woods  - călătorind circa 100 de mile pe lună pentru a ajunge intr-un  loc UNDE NU A FOST NICIODATĂ.
Uimitoarele peripeții ale motanului Oscar, poreclit Nescufundabilul Sam
Oskar a fost o pisică din rasa europeană cu patch-uri albe și negre deținută de către un membru al echipajului cuirasatului german Bismarck . Oskar s-a regăsit la bordul navei pe  data de 18 mai 1941 când a început Operațiunea Rheinübung. In timpul cumplitei lupte, cuirasatul Bismarck a fost scufundat la 27 mai 1941 și din echipajul inițial de 2200 de marinari numai 118 au supraviețuit. Câteva ore mai târziu, pisica Oskar a fost găsită plutind pe un lemn și a fost luat   la bord de către marinarii distrugătorului britanic HMS Cossack. Oscar a servit ca pisică a marinei britanice la bordul navei  Cossack  pentru următoarele câteva luni, escortând convoaiele din Marea Mediterană și Atlanticul de Nord. La 24 octombrie 1941, nava Cossack a fost grav avariată de o torpila trasa de submarinul german U-563 Crew. Ulterior, după o serie de evenimente, pe nava Cossack, prost remorcată, se declanșează o mare explozie care a omorât 159 de marinari de pe navă, iar s-a scufundat în final la vest de Gibraltar la 27 octombrie 1941. Printre supraviețuitori, evident, s-a aflat si Oscar. După acest eveniment pisica primeste pe lângă nume si o poreclă  "Nescufundabilul Sam" și este transferat pe portavionul HMS Ark Royal , care întâmplător a avut un rol esențial în distrugerea lui Bismarck. Cu toate acestea, Sam nu a avut mai mult noroc nici pe noua navă și atunci când aceasta se întorcea din Malta la 14 noiembrie 1941, nava este torpilată de către un U-81. În ciuda încercărilor de a salva portavionul Ark Royal, acesta  se scufundă la 30 mile de la Gibraltar. Printre supraviețuitorii, evident că s-a aflat si Oscar, care a fost găsit agățându-se pe o scândură plutitoare. El a fost transferat pe nava HMS Lightning. Pierderea lui Ark Royal a fost sfârșitul carierei de bord lui Sam. El a fost transferat mai întâi la birourile guvernatorului din Gibraltar, iar apoi trimis înapoi în Regatul Unit, unde a văzut restul războiului în casa unui marinar din Belfast. Sam a murit în 1955. Un portret pastel a lui Sam a fost pictat de către Georgina Shaw-Baker și este în posesia Muzeul Maritim Național, Greenwich.
Primarul din Alaska

In statul american Alaska există o pisică pe care o cheamă Stubbs şi care este primar de onoare în orășelul Talkeetna,  din iulie 1997. Mai mult decât atât, Stubbs are dedicată o pagină pe Wikipedia: STUBBS.