Translate

PISICILE SĂLBATICE


CARACALUL:
Caracal (lat. Caracal Caracal) – unul din cei mai enigmatici reprezentanti a familiei feline.
HABITATUL: Caracal – sunt niste pisici salbatice foarte agile care traiesc in climatul semi-arid din Africa, Orientul Mijlociu, Turcia, Asia de Sud, Sudul si centrul Indiei.
CARACTERISTICI FIZICE: Botul la caracal este asemanator ca al unei pisici domestice, cu exceptia urechilor mari, dotate cu periute lungi de par negru (pina la 5 cm). La virsta frageda periutele sunt aproape verticale, insa cu timpul isi pierd din elasticitate, si atirnă pe urechi, asemeni unor panglici. Dimensiunile lor sunt aproape la fel peste tot si nu depaseste marimea normala a unnui cocker spaniel, culoarea difera dupa locul de trai.
CARACTERISTICI VÂNĂTOARE:  Locurile de trai preferate sunt – fisurile adinci si inguste ale stincilor, vizuinile abandonate de vulpi si porci spinosi,
CARACTERISTICI SOCIALE: acesti misteriosi pradatori parasesc ascunzisul doar in timpul noptii pentru a explora teritoriul vast al savanei si a cauta de mâncare.
LEOPARDUL:
(Africa si Asia), labele sale puternice si muschii gatului ii permit sa care o antilopa sau chiar o girafă pui, pana in varfurile copacilor.
tyy.jpg
LEUL
Trăiește în Africa. Leul se diferentiaza de celelalte 'pisici mari', nu numai prin aparitia lui distinctiva dar si prin aceea ca este singura felină ce trăieste in grupuri sociale organizate. Masculii adulti cantaresc pana la 225kg si cresc pana la 3m in lungime. Prada constă in animale de turma medii spre mari. Odata ce prada este prinsa este destul de obisnuit ca masculii sa manance primii desi nu participă la vânatoare.
JAGUARUL:
Singurul membru din familia panterelor ce poate fi gasit in cele două Americi si pe departe cea mai mare pisică de pe continent. Cu o durata de viata de 12 - 16 ani, creste pana la 1,8m in lungime si cantareste pna la 120kg.
PISICA DE AUR AFRICANĂ
este o pisică sălbatică de marime medie si poate creste pana la 90 cm lungime si cântării până la 18 kg.
Alimentație: antilope mici,rozatoarele, hidrele de copaci si păsarile. La ora actuala se cunosc foarte putine date despre pisica aurie africană, nu stim cu exactitate ce fel de habitat prefera, care sunt prazile sale etc. Este raspandita de-a lungul Africii ecuatoriale, dar este un animal singuratic, foarte dificil de observat. In ciuda numelui sau, culoarea blanii sale variaza considerabil si poate fi pătata sau chiar neagra", declara profesorul Aronsen. Pisica aurie africana este o felina de talie medie, musculoasa, compacta si cu o lungime corporala de maxim 80 cm.
fae14115fc56134f7617a0d9674bd377.jpg
PUMA
(Puma concolor, syn. Panthera concolor; Felis concolor) sau leul de munte este un mamifer carnivor din familia felidelor,
HABITAT: răspândit în America de Sud, în Mexic și în SUA.
CARACTERISTICI FIZICE : corpul  depășește 1 metru lungime, cu blana galbenă-roșcată,  
CARACATERISTICI VÂNĂTOARE: Este extrem de feroce și abil (noaptea vânează și ziua doarme în copaci), Puma nu atacă omul, ba chiar se ferește de el. Cele mai multe pume trăiesc în munți. Ele pot omorî animale mai mari ca ele, cum ar fi cerbii. De multe ori urmărește prada pe distanțe foarte lungi. Este un animal nocturn.
CARACTERISTICI SOCIALE: Puma este un animal solitar. Numai în perioada împerecherii între noiembrie și iunie masculii caută femelele, cu care rămân numai câteva săptămâni împreună. Înainte de nașterea puilor, masculul părăsește femela. Perioada de gestație durează 3 luni, o femelă având la o naștere între 1 și 6 pui, care cântăresc între 230 și 450 de grame, având o dimensiune corporală între 20 - 30 cm. La vârsta de 6 - 7 săptămâni puii consumă carne și la vârsta de 20 de luni se despart de femelă.


PISICA PALLAS
Pare mai mare decât o pisică obișnuită datorita blanii dese si cu firul lung. Trăiește în estul Europei, Siberia in Orientul Mijlociu si Asia. Numită si Manul, aceasta are pupilele rotunde si mai putini dinti, aspectul feței fiind unul mai degraba plat. Se presupune ca ar fi aparut cu 12 milioane de ani in urma, fiind cea mai veche rasă de pisica din lume.
PISICA SĂLBATICĂ:
(Felis silvestris), nativă Europei, părții vestice a Asiei și Africii. Este o felină mică,  Se disting câteva subspecii răspândite în regiuni diferite :  Indivizii sălbatici sunt cenușii sau bruni și au dungi negre. Pot să ajungă 45-80 cm de lungime, coada de 25-40 cm și greutate de 3-8 kg. Subspeciile africane sunt în general mai mici și au culori mai deschise.
În ambianța sa nativă, pisica sălbatică poate să se obșinuiască ușor cu arii de râspandire diverse: savană, stepă și pădure. Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare,
PISICA de JUNGLĂ
Aceasta pisică nu este gasita in padurile tropicale, dupa cum sugereaza numele, ci hoinareste prin Egipt, Estul Mijlociu si Asia de Sud pana in vestul Chinei. Nu este o creatura rusinoasă si poate fi vazuta des in vecinatatea oamenilor, vânând rozatoare mici in campurile cu recolte si pantatii. Mai mare decat Pisica Salbatică Africana, masoara pana la 75cm, si cantareste pana la 16 kg.
Zoo_de_Pont-Scorff_Chaus_2.JPG
PISICA PESCAR:
(India, Sri Lanka, peninsula Thai si Indonezia), unele exemplare de pisică pescar cantaresc pana la 13 kg si creste pana la aproape 1m in lungime. Pisicile pescar prind peştii şi broaşte, scufundându-se deseori în apă pentru a prind prada se mai hrănește şi cu alte mamifere mici. Pisica pescar este un animal solitar.
Pisica pescar este o specie pe cale de dispariţie, din cauza distrugerii habitatului natural - mlaştinilor şi mangrovelor, din estul Pakistanului, India, Nepal, Sri Lanka şi Indonezia.
PISICA LEOPARD
Pisica Leopard are una dintre cele mai vaste raspandiri intre toate pisicile din Asia, si ca o consecinta cel mai mare numar de subspecii recunoscute. cantarind 3-7kg, principala lor prada sunt rozatoarele mici, mamifere si pasari mici, pesti, amfibieni, insecte si reptile. Durata de viata este de 10-15 ani.
db016.jpg
PISICA DE NISIP. (Felis margarita)
Viețuiește în deșerturile nisipoase și pietroase și poate trăi la depărtare de sursele de apă, utilizându-și prada (rozătoare, șerpi, etc.) pentru a-și potoli setea. Are o culoare de galben pală și o coadă inelată. Urechile pisicilor de nisip sunt largi și poziționate separat și strâmt pe marginile capului.
500.jpg
SERVALUL
HABITAT:AFRICA: Servalii sunt răspândiți pe aproape tot teritoriul Africii, cu excepția Saharei, pădurilor ecuatoriale centrafricane și a zonei sudice a continentului. La nord de Sahara, în state ca Algeria sau Maroc, servalul este un animal rar, în schimb este întâlnit în cantități normale în celelalte regiuni. În total, sunt definite 14 subspecii de serval:
CARACTERISTICI FIZICE:Servalul seamănă cu o pisică, numai că este mai musculos și are picioare mai lungi. Lungimea corpului alcătuiește 90–135 cm, iar înălțimea — 40–65 cm și cântărește între 8 și 18 kg. Dimensiunile relative ale urechilor și picioarelor servalului sunt cele mai mari printre feline, în schimb capul este mic. După particularitățile morfologice, cele mai apropiate rude ale servalului sunt râsul și caracalul, cu toate că după colorit poate fi confundat cu ghepardul. Gâtul, burta și botul sunt albe. Urechile sunt negre în exterior, cu pete galbene sau albe. Coloritul servalului variază în funcție de zona geografică. Indivizii care viețuiesc în zone despădurite și în stepe au pete mari negre pe blana de culoare deschisă. Servalii obișnuiți cu umbra pădurilor au o blană mai închisă la culoare, iar petele nu mai sunt atât de evidente. Odinioară, aceștia erau clasificați într-un gen aparte: Servalinae. În zonele muntoase ale Kenyei se întâlnesc specimeni de culoare neagră; în astfel de zone ei alcătuiesc jumătate din populația de servali. Servalii-albinoși au blana albă cu pete argintii-cenușii și nu supraviețuiesc în sălbăticie.
CARACTERISTICI VÂNĂTOARE: Servalii sunt niște animale semi-nocturne, fiind activi mai ales între orele 4–5 dimineața și 10–11 seara. Consumă diferite rozătoare, iepuri și antilope mici, dar și flamingo, găinușe angoleze și alte păsări. În urmărirea rozătoarelor și reptilelor, servalul își folosește auzul bine dezvoltat, iar picioarele lungi permit deplasarea rapidă prin iarba savanei. În ciuda faptului că picioarele le sunt lungi și puternice, servalii nu pot alerga timp îndelungat după pradă. Tactica sa de atac se aseamănă cu cea a unei alte feline — caracalul. El se ascunde în iarbă în timpul pândei, iar pentru a doborî păsări, efectuează salturi de până la 3 m înălțime. Pentru a face rost de rozătoare, le sapă. văgăunile sau se cațără în copaci după aceștia. La necesitate, se aruncă și în apă. Servalii sunt niște vânători foarte eficace: în medie 59 % din atacurile lor se soldează cu succes.

TIGRUL:
Masculul tigrului siberian sau Tigrul Amur, cu o lungime a corpului de peste 3m si cantarind peste 300kg, este de departe cel mai mare si cel mai puternic membru al familiei felinelor. Ca si multe alte feline tigrul isi pastreaza mancarea, intorcandu-se sa se hraneasca din aceeasi carcasa zile la rand.
LIGRU:
Animal hibrid, rezultat din împerecherea între un leu mascul și o femelă  tigru. Ligrii arată ca un leu cu pete difuze. Femelele de ligru pot da naștere altei generații, lucru neobișnuit printre hibrizi. Ligrii cresc în dimensiuni pe parcursul întregii vieți, iar la bătrânețe pot atinge 3 m în lungime (fără coadă).Gigantismul la acest animal este explicat de prezența genei responsabile de creștere în ADN-urile leului și a tigroaicei; la leoaică și tigru această genă lipsește. despre ligrii sunt cele mai mari feline din lume, avînd ca rival doar pe tigrul siberian. Poate  atinge lungimea 3 metri, ligrii împărtășesc cu tigrii plăcerea pentru înot, ceea ce îi diferențiază de lei. Din păcate ligrii au o viață scurtă. un mascul de ligru cântăreșete cât ambii părinți la un loc. Masculii de ligru sunt sterili, dar nu și femelele. Femelele se pot împerechea atât cu leul cât și cu tigrul. Majoritatea exemplarelor existente trăiesc în captivitate și sînt rezultatul acțiunii omulului, în natură fiind făcute foarte puține observați. Astfel de împerechieri s-au observat doar atunci cînd, în circumstanțe ieșite din comun, tigrii au fost forțați să migreze în zonele leilor asiatici (Panthera leo persica).
TIGON
Un hibrid născut dintr-un tigru mascul și o femelă de leu (este rezultatul împerecherii tigrului cu leoaica). El primește particularități caracterictice ambilor părinți: pete de la mamă și dungi de la tată. Coama, dacă apare, nu atinge niciodată lungimea coamei unui leu obișnuit. Tigonii sunt, de obicei, mai mici decât leii și tigrii, cântărind în jur de 150 kg. Masculii sunt sterili, în timp ce femelele nu.
LEOPONUL
Este un hibrid rezultat din încrucișarea unui mascul leopard cu o leoaică. Capul animalului este similară cu cea a unui leu, în timp ce restul corpului poartă asemănări cu leoparzi. Aceste hibrizi sunt produse în captivitate și este puțin probabil să apară în sălbăticie.
1c7ef9e5b1425aa1.jpg
RÂSUL IBERIC:
(Lynx pardinus) atinge o înălţime de un metru, o greutate de 15 kilograme şi este caracterizat de blana pătată, urechile cu smocuri şi ochii deschişi la culoare. Este o felină pe cale de dispariție, în prezent mai trăiesc circa 250 de exemplare concentrate în două regiuni din sudul Spaniei – Sierra Morena şi Parcul Naţional Donana.
Linces19.jpg











Niciun comentariu: